Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
26.11.2017.
08:28 > 08:26
Deca uzrasta od dve do šest godina, koja pohađaju novosadske vrtiće PU "Radosno detinjstvo", obolela su od šarlaha, streptokoknih tonzilitisa i faringitisa u epidemiji streptokoknih infekcija.
  • LEČENI

    27.11.2017 10:59
    Pojavi epidemije doprinelo je: to što pojedini roditelji odbijaju da leče svoju decu i dovode ih u kolektiv, odnosno leče ih "prirodnim" lekovima, što je u slučaju ovog oboljenja malo je reći neodgovorno !!!
  • da

    27.11.2017 07:03
    da
    i naravno opet vaspitacice krive...a to sto te iste dobiju citav spisak i naredjenje da prime dete jer je neko vec pre njih uzeo pare tj stranacki zaduzio to nema veze,to sto roditelje bas zabole koje im je dete po redu kada ga upisuju pa posle vriste,sto ga dovode slinavo cele godine i pod temperaturom i ne pada im na pamet da idu na bolovanje...zar to nije zanemarivanje rodjenog deteta dragi moji brizni roditelji...a vi sedite u kaficu i leti na strandu dok vam dete kljuca na sto stepeni u skolici od jutra do sutra
  • Ana

    27.11.2017 00:30
    Prebukirani državni vrtići
    Da bi dete mimo konkursa bilo primljeno u neki vrtić "Radosnog detinjstva" moraju potpis da stave glavni vaspitač iz tog vrtića i vaspitač u grupi u koju će biti primljeno to dete. Najčešće su to deca roditelja koji nisu čak ni zaposleni i koji kao takvi na regularnom konkursu ne mogu očekivati mesto ako ne falsifikuju konkursnu dokumentaciju (i takvih je puno). U našoj jaslenoj grupi, konkursom je primeljeno 12-oro dece, da bi se taj broj pretvorio u preko 40 mališana. Vaspitačica koja je uzimala novac se na svakom roditeljskom sastanku do sada tom cifrom hvalisala kao da je nekakav uspeh, a istina je da u tim uslovima detetu treba samo 2 dana da pokupi neku novu bolest. Zakon jasno propisuje uslove koje predškolska ustanova mora da zadovoljava i kada ga pogledate, videtećete da se jako grubo krše propisi za broj dece po vaspitnoj grupi, kvadratnom metru, broju vaspitača i higijenskim uslovima. To što jedan vaspitač ne uzima novac (njemu svaka čast, zaista) znači samo da ga ostali, bezobrazniji, uzimaju umesto njega. Išla sam i ja u državni vrtić od svoje 2-3 god., pa nisam bila neprestano bolesna jer nismo spavali svi jedni drugima na glavi i kašljali jedni drugima u usta.
  • Ana

    26.11.2017 17:45
    Kada bi svi roditelji bili humani i savesni kako prema svom bolesnom detetu tako i prema drugoj deci te isto to bolesno dete ostavili kod kuće dok se ne izleči ne bi ni bilo epidemija. Ove brojke u tekstu su smešne, verovatno je X 100. I samo da pitam ove koji uvek optužuju vaspitače da uzimaju novac za upis da li znaju da su npr. kleveta i prikrivanje krivičnog dela takođe krivična dela!? Meni su tražili da upišem dete pa kad sam rekla da ne može jer je prebukirano su ponudili 500e, kad se nisam izvrnula sa stolice. Ljude čak ni ne poznajem. To su verovatno isti ti koji posle pričaju kako su im tražili novac za upis-šljam.
  • Nervirach

    26.11.2017 17:22
    Ovde je jednostavno onaj scenario kada generisu problem kako bi dosli do resenje sa svojim uslovima, ucenom. Videcete, razbucace ovu ustanovu. Imate primer grada Novog Sada, vestacki pravljen probem sa parkiranjem kako bi na kraju ,,nevinasca" poturila svoje vec unapred pripremljeno resenje. A vi sugradjani kada se sledeci put pocesete po glavi verovatno cete napipati magarece usi. Nece oni deliti vasu sudbinu jer njihove kuce ce biti po Miseluku i proslavljace uz sampanjac gledajuci odgore vas dzibere.
  • Ukratko:

    26.11.2017 16:47
    Najčešće nisu vaspitačice te koje primaju decu preko određenog normativa (do 26 dece u pripremno-predškolskoj grupi, a manje u ranijim uzrastima), nego je Grad Novi Sad, kao osnivač Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" taj koji smanjuje listu čekanja upisivanjem dece preko zakonom određenog broja. E sad, da li je u pitanju populistička politika Grada, čuvanje "socijalnog mira" itd. to je druga tema. Takođe, ne mali broj roditelja dovodi decu bolesnu u vrtić, bez lekarske potvrde da je dete ozdravilo nakon odsustva, a vaspitačicama su u takvim slučajevima, osim dobronamernog skretanja pažnje roditelju, "vezane ruke"...
  • Nervirach

    26.11.2017 15:01
    Priprema za ono patriJotsko rasparcavanje. Da podsetim da se tako nesto desilo pod Slobistima prvih godina devedesetih sa zdravstvenim ustanovma. Do tada su svi Instituti bili kao jedna firma, jednim racunovodstvom, kadrovskom, pravnom... Zaposleni su bili rasporedjeni kako je sta vodio. Jel tako bilo? Jeste. A bas nesto pre toga bese i bacanje jogurta. I ti su sada opet na vlasti (nisu ni odlazili). Slucajno?
  • Brđanin

    26.11.2017 13:55
    Naučnici su krivi
    Što se više savrmena (religija nauka) medicina bude mešala u ljudski život, to će ljudi biti neotporniji i rađaće s enove bolesti i smrtonosnije bakterije.
    To je zato, jer čovek i nauka nisu stvaraoci kosmosa i principa života.
    Ceo život plaćam, nikad bolestan.
    Geni su mi iz toliko omrznutih vam planina.
    Upravo to je ono što žele da unište svetske bande - savremeneim "vakcinama".
    Dođi, dođi, čika malo bocne...
    Pozdrav od zdravog Hill-billy-ja!
  • Doctor

    26.11.2017 13:46
    Pojavi epidemije doprineo je gust smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića) korišćenje zajedničkog toaleta!
    Jel' vi ovo ozbiljno mislite ili je ovo neka šala?
    Pa kako drugačije u vrtićima?!
  • Tamara

    26.11.2017 12:46
    Samo vi primajte decu i stavljajte pare u džep...u grupi kod mog deteta 31 upisano, a očekuje se još...spavaju i sede na glavama jedni drugima maltene. I ne bilo zaraza i bolesti. O higijeni i onom smrdljivom nekvalitetnom sapunu što imaju u vrtiću da i ne pričam. Donosimo od kuće i dalje vlažne maramice i ubruse. "Žalosno detinjstvo"
  • Ana

    26.11.2017 12:18
    Vakcina
    Za ovo se ne dobija vakcina. Ima mnogo više slučajeva nego što tu piše, a krenulo je još u avgustu-septembru. Vaspitačice snose najveći deo krivice jer su potpisale da se primi mnogo više dece nego što zakon dozvoljava i zato uzele novac.
  • deda

    26.11.2017 12:11
    @blackdevil021 da vakcinisana su i sta s' tim, deca od 2 il koju vise moraju da 'prebobaju' kolektiv, godinu dve ce biti par puta bolesni posle ce biti ok, tako to ide, nista strasno
  • Zbogom pameti

    26.11.2017 10:15
    Vakcinisana.
    Pogotovo pogadja decu sa slabijim imunitetom...I imunitet je jako oslabljen posle prelezane infekcije I pijenja ab...
    Nasa gnojna angina nije potvrdjena streptokokom...
    Ima je mnogo vise u vrticu nego, sto je navedeno..
    A sto je najgore vraca se..
    Apsolutno normalna pojava tokom citave godine u vrticima...
  • Inspektor Višekruna

    26.11.2017 10:09
    "Stručnjaci"
    "Pojavi epidemije doprineo je gust smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića) korišćenje zajedničkog toaleta"
    "Održan je i sastanak sa službom za preventivnu-zdravstvenu zaštitu ove ustanove, kao i sastanak sa službom za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja "Novi Sad"."
    Da "stručnjaci" neće da traže odgovornost ko je naprimao toliku decu?
    Sumnjam .
  • JA

    26.11.2017 09:59
    Normalna pojava u kolektivu. NE treba praviti paniku.Leči se uspešno, nema posledica.
  • abra-ka-dzabra

    26.11.2017 09:55
    Umesto gust smestaj ja okrivljujem ponajvise nehigijenu tih vrtica. Ne saljite decu u ta legla zaraze.
  • Cvikin

    26.11.2017 09:31
    RD
    Pozar, šarlah, bakterijski meningitis = zatvarajte ovu Ustanovu pod hitno.
  • blackdevil021

    26.11.2017 09:21
    Vakcina
    Da li su ova deca vakcinisana? Neka neko kaze.
  • uazs

    26.11.2017 08:54
    strava
    pa se verovatno predlaze da deca spavaju svako u svojoj sobi,ima svoj toalet i svoju trpezariju....ipak mislim da treba da se celice i da se upise jos po 10 u svaku sobu pa ce lista cekanja biti ukinuta,roditelji srecni a vlast na visini zadatka....deca ce u medjuvremenu ozdraviti....
  • Vlada

    26.11.2017 08:53
    ---
    Odmah VAKCINISATI! Vakcina protiv gluposti, diletantizma vođenja PU Radosno detinjstvo i streptokoka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna